El protocol TPC:
Per saber com viatja la informació per la xarxa Internet, imaginarem que vols enviar una carta a un amic de Nova York que ocupa tres fulls i hi adjuntes dues fotografies.
Primer hauràs d’escriure la carta amb el correu electrònic i adjuntar-hi les fotografies. Després prepara l’ordinador perquè es connecti. Tot seguit, el programa de connexions connecta amb els altres ordinadors a través del TCP. Un cop aconseguit que el ordinador tingui connexió amb un altre, es posa en funcionament el TPC, el qual posa una etiqueta a cada paquet perquè l’ordinador receptor el pugui identificar.
El protocol IP:
Després del protocol TCP, es posa en funcionament el IP, que afegeix a cada paquet per enviar l’adreça de l’ordinador de destí i l’adreça de l’ordinador que l’envia. A continuació, l’ordinador que ens dóna accés a Internet comença a enviar els paquets. A causa dels encaminadors pot ser que t’arribin desordenats. Quant l’ordinador amb l’adreça ha rebut un nombre de paquets, fa que TCP analitzi i ordeni l’ordinador. Si hi ha qualsevol problema, el protocol envia una ordre per solucionar-ho. S’hi tot s’ha rebut bé, el protocol ho dóna per finalitzat.
Programes per verificar els codis IP i comprovar la connexió a la xarxa Internet del nostre ordinador
Amb el programa IPCONFIG sabrem el IP. Hem d’anar a inici, prémer Executar, escriure cmd, acceptar, i escriure el nom dels programes que volem executar. Finalment cal escriure IPCONFIG. Això ens informa del nom de la xarxa i el número IP. Hem d’executar el PING, que envia quatre paquets d’informació a l’adreça electrònica esmentada, els quals et diuen els tems que han tardat en anar i tornar, el IP de l’ordinador i el nom d’aquest. Amb el programa TRACERT sabem per quin camí passen aquests paquets.
Correu electrònic: Envia i rep textos, sons i vídeos a qualsevol lloc.
Llistes de correu: Grups de persones que envien informació a tots els membres subscrits del grup
News: Grups de noticies que estan classificats per temes. Tothom pot deixar noticies i altres usuaris els responen.
World Wide Web (pàgines web): visualitza la informació en pàgines multimèdia. És tanta la quantitat d’informació que es pot trobar, que cal utilitzar cercadors.
Comerç electrònic: es poden comprar productes i pagar-los des de les xarxes.
IRC (Internet relay chat): es pot conversar en temps real des de qualsevol part del món. Es poden arribar a fer videoconferències.
FTP (file transfer protocol): envia i rep qualsevol tipus de fitxer amb molta rapidesa.
Telnet: Connecta l’ordinador personal com si fos una terminal d’un servidor remot. Permet executar programes i ordres del sistema operatiu.
VOIP: deixa utilitzar la connexió d’Internet per parlar per telèfon.